Om mensen te binden aan jouw verhaal, volg ik de volgende stappen in het proces
Strategie
Ik help je om in jouw verhaal de kern te identificeren die mensen weet te boeien en in het hart weet te raken, zodat jouw publiek zich wil verbinden met jouw thema en organisatie. Ik doe dit vanuit een strategische en analytische blik, zodat het verhaal een kapstok is waar marketing, communicatie, programmering en educatie op aan kunnen haken. In een strategische startsessie ontdekken we wat de unieke aspecten van jullie verhaal zijn en hoe dat aansluit bij de rest van de organisatie.
Research
Het ontdekken van de unieke insteek van het verhaal wordt tevens helder door onderzoek. Ik duik de diepte in om het hele verhaal compleet te krijgen en om bijzondere elementen te ontdekken, die dragers kunnen worden van het verhaal.
Concept
Vanuit strategie en onderzoek kom ik tot een ontwerpconcept. Dit concept vormt de basis van het verhaal waaraan mensen zich willen verbinden. Het bepaalt de overall vorm van de expositie of experience en het wordt doorgevoerd in alle uitingen, van materialisering, tot kleurgebruik en typografie.
Collectie
Collectie is essentieel om het verhaal tot leven te brengen en het geloofwaardigheid te geven. Alle relevante materialen en collectiestukken worden verzameld, van objecten tot aan documenten. Bruiklenen bij andere musea worden aangevraagd. Daarnaast kunnen we ook collectie items creeeren, omdat ze bijvoorbeeld ontbreken of om ze meer accent mee te geven.
Teksten
Teksten bieden structuur en diepgang. Heldere, goed geschreven teksten maken de inhoud toegankelijk voor jouw doelgroep en begeleiden bezoekers door de expositie. Teksten kunnen prikkelen en uitdagen door bezoekers vragen te stellen of te vragen deel te nemen aan een interactieve ervaring. Dit maakt de tentoonstelling dynamischer en persoonlijker. De tekst wordt eerst in basis uitgeschreven. In meerdere slagen komen we samen tot een definitieve tekst. Van titel en intro tot en met de broodteksten en bijschriften.
Ruimtelijk ontwerp
Een goed doordacht ontwerp maakt de tentoonstelling meeslepend en interactief. Het bepaald niet alleen hoe een tentoonstelling er uit ziet, maar ook hoe deze wordt ervaren, beleefd en onthouden. Het ruimtelijk ontwerp wordt in drie hoofdfases uitgerold: het schetsontwerp, het voorlopig ontwerp en het definitief ontwerp. Samen doorlopen we de stappen en geven per fase steeds scherper vorm aan de invulling ervan.
Grafisch ontwerp
Grafisch ontwerp zorgt voor een herkenbare en samenhangende visuele stijl die aansluit bij het thema van de tentoonstelling. Het helpt om informatie toegankelijk te maken, bezoekers door de ruimte te leiden en de totale ervaring te versterken. Kleur, vorm, typografie en andere grafische elementen sluiten naadloos aan bij het thema van de tentoonstelling. Dit wordt doorgevoerd in alle dragers, van wanden tot aan touchscreens.
Productiebegeleiding
Het ontwerp wordt vertaald naar werktekeningen en drukwerkklare bestanden. Daarnaast worden overige productiepartijen aangestuurd, zoals animatoren, interactiedesigners, lichtontwerpers, etc. Ik regisseer dit proces zodat alles samenkomt bij de opbouw. Ik zorg ervoor dat het tentoonstellingsontwerp correct wordt uitgevoerd en dat alles op tijd en binnen budget wordt afgerond.