De Hortus Botanicus Amsterdam wilde een tijdelijke tentoonstelling om meer bezoekers te trekken wegens de sluiting van hun Kimatenkas. Met het onderwerp 'medicinale planten' wilden ze bezoekers op een aantrekkelijke manier kennis laten maken met de medicinale planten die in hun tuin te vinden zijn.
Ik werd gevraagd om van begin tot eind een tentoonstelling te bedenken, te schrijven, te verzamelen, vorm te geven en te laten produceren.
De Hortus is opgericht als medicinale tuin (in 1638). Het was daarom logisch om het verhaal van de medicinale planten te koppelen aan de oprichting van de tuin.
Om de bezoeker mee te nemen in het verhaal maakten we een interactieve route. Bezoekers konden een kaartje kiezen van een Amsterdammer uit die tijd met fysieke klachten. Daarna ging je op zoek naar de plant die kon helpen bij de behandeling. Tot slot kwam je uit bij de apotheek om daar te ontdekken welk medicijn ervan gemaakt werd. Op beide plekken kon je een stempel zetten en ontdekte je hoe deze klachten in die tijd behandeld werden.
De Hortus was ooit opgericht om aankomend artsen en apothekers de werking van medicinale planten bij te brengen en ze te leren herkennen. Daarom maakten we vier plekken waar je een plant tot in detail kon bestuderen. Door te kijken, voelen, ruiken en lezen kwam je als bezoeker meer te weten over het uiterlijk en de werking van deze plant.
In de zomer hebben we de planten uit de Hortus geoogst en gedroogd. Maar omdat ze daardoor hun kenmerkende vorm en kleur verliezen, hebben we de planten ook uit papier laten maken. Naast het feit dat ze zo veel herkenbaarder zijn, zijn ze ook een echte publiekstrekker.
Een apothekerskast kon niet ontbreken in de tentoonstelling. Van elk medicijn dat op de balie te zien was hadden we de oorspronkelijke gebruiksvoorwerpen van de apotheker tentoongesteld. Ook zat de kast vol met uiteenlopende medicinale kruiden, zowel vers als gedroogd, om aan te ruiken en te voelen.
Bij de apothekerskast kon je ook op zoek gaan naar het medicijn dat van de plant (die bij het klachtenkaartje hoorde) gemaakt was. Na het zetten van de juiste stempel, was de route voltooid.
De Hortus heeft haar medicinale planten in een specifiek vak staan, de Snippendaaltuin. Om de verbinding te maken tussen de tentoonstelling en de medicinale tuin plaatsten we borden in deze tuin. Zo kregen bezoekers ook de levende medicinale planten te zien. De borden fungeerden als trigger om naar de tentoonstelling te komen of als die al bezocht was om een rondje door de tuin te lopen.
De Hortus initieerde deze tentoonstelling om meer bezoekers te trekken wegens de sluiting van de Kimatenkas.
Uit bezoekersonderzoek bleek dat 60% van de bezoekers van de Hortus speciaal voor deze tentoonstelling was gekomen.
Maar liefst 100% van de ondervraagden vond de tentoonstelling bij de Hortus passen.
Klant
Hortus Botanicus Amsterdam
Diensten
Projectmanagement, research, conceptvorming, samenstellen
van collectie, schrijven van teksten, ruimtelijk ontwerp,
grafisch ontwerp en productiebegeleiding
Samenwerkingsverbanden
Papieren bloemen - Stine Berg Evensen
Apothekersmaterialen - Frans Sitsen
Productie - De Resolutie / Van Zijderveld
Fotografie - Myrthe Slootjes
Selected Works
Overlevers uit de oertijdTentoonstellingsontwerp
Hortus by Night - Hortus AmsterdamEvent ontwerp
Beyond Experience - Beyond ChrysantExperience ontwerp
De tuin als apotheek - Hortus AmsterdamTentoonstellingsontwerp
VN zaal - Omniversum-MuseonTentoonstellingsontwerp